Bescherm je website met een sterk wachtwoord!

Als verantwoordelijk websitebeheerder log je natuurlijk in op WordPress met twee-factor authenticatie. Maar zelfs dan is het gebruiken van een sterk wachtwoord essentieel voor de veiligheid van je website. Er zijn helaas te veel verhalen bekend van WordPress sites die gehackt zijn. De invloed die dat kan hebben op je onderneming is niet gering. Maar met al die verschillende accounts die je tegenwoordig moet beheren wordt het onthouden van wachtwoorden steeds moeilijker. Wat is nu een sterk wachtwoord, hoe verzin je eraan en hoe zorg je dat je deze onthoud? In dit blog helpen we je op weg.

Wat is een sterk wachtwoord?

Een sterk wachtwoord voldoet aan de volgende drie eisen:

  1. Het bevat in ieder geval één speciaal karakter (zoals een vraagteken of uitroepteken) en een nummer
  2. Het bestaat uit ten minste 12 karakters
  3. Het bestaat uit een mix van hoofdletter en kleine letters

Daarnaast moet je te makkelijke wachtwoorden die alsnog aan deze eisen voldoen uiteraard ook vermijden. Wachtwoord123! bijvoorbeeld is geen sterk wachtwoord!

Hoe je een sterk wachtwoord verzint

Er bestaan tools die random wachtwoorden genereren. Het voordeel is dat je een zo goed als onkraakbaar wachtwoord hebt. En dat je geen moeite hoeft te doen om deze te verzinnen. Het nadeel is dat je een dergelijk wachtwoord onmogelijk kan onthouden.

Een ideaal sterk wachtwoord is voor jezelf heel eenvoudig te onthouden, maar voor ieder ander persoon juist extreem moeilijk om te raden. Om een dergelijk wachtwoord te verzinnen hoef je helemaal niet zo creatief te zijn! Gebruik gewoon een van de twee methodes hieronder:

   1. Methode 1: Willekeurige Woorden. Kies vier woorden die niets met elkaar te maken hebben en ook nog eens grammaticaal niet te combineren zijn. Plak het huidige jaartal erachter met een speciaal teken wat je krijgt als je shift ingedrukt houdt bij het vierde getal en je hebt een haast onkraakbaar wachtwoord. Als de vier woorden achter elkaar een logische zin vormen, dan is het wachtwoord niet sterk genoeg. “Blauwe vieze fiets helm” is dus niet goed. Maar “Vervelende staan plantaardig zoekmachine” wel. Begin ieder woord met een hoofdletter, en voeg dus het jaartal toe met het symbool: (de 8 si het laatste getal, en daar hoort dus het sterretje bij)“VervelendeStaanPlantaardigZoekmachine2018*”.
   2. Methode 2: Spieken met een zin. Kies een zin bestaande uit voor jou heel eenvoudige te onthouden nformatie. Bijvoorbeeld: “Mijn eerste auto was een blauwe Renault uit 1984. Ik heb 80 procent van de kosten zelf betaald.” Kies nu de eerste letter van ieder woord, en je hebt een wachtwoord: “MeawebRu1984Ih80%vdkzb”. Knappe hacker die dat wachtwoord raadt!

Maak deze veelgemaakte fouten niet!

Je weet nu hoe je een sterk wachtwoord verzint. Maar wat moet je nou echt niet doen in het geval van wachtwoorden? Dat zijn onder andere deze vier veelgemaakte fouten:

    1. Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor al je accounts.
    2. Voorkom dat je logische of opeenvolgende toetsenbordcombinaties gebruikt
    3. Zorg dat je wachtwoord niet te simpel is en eenvoudig te raden valt.
    4. Het niet veilig omgaan met veiligheidsvragen op websites. (Vooral omdat het antwoord op dergelijke vragen zo op je sociale mediaprofiel te vinden is

Met deze tips bescherm je jouw WordPress site voorlopig prima.
Wat is jouw methode om een superveilig wachtwoord te verzinnen?

Misschien kunnen we je helpen?