Keyword Density – Wat is dit?

Keyword Density

Wat is sleutelwoord dichtheid en waarom controleren?

Sleutelwoord dichtheid (keyword density in het engels) is een term die beschrijft hoe vaak een sleutelwoord op een pagina wordt gebruikt. Vaak genoeg betekent dat zoekmachines een goed idee krijgen van het onderwerp van je pagina. Te vaak en zoekmachine’s verdenken je van keyword stuffing. Het is dus belangrijk om een goede sleutelwoord dichtheid op je pagina’s te hebben.

In dit kennisdocument gaan we in op het de perfecte sleutelwoord dichtheid en hoe je dit voor iedere pagina voor elkaar krijgt.

Hoe check je sleutelwoord dichtheid?

Dit is in principe heel eenvoudig. Je telt simpelweg hoe vaak het woord (of de woordgroep) voorkomt in vergelijking met de totale lengte van je tekst. Stel, we nemen de zin “Nederlandse wegen zijn veilig voor fietsers” en het sleutelwoord voor deze tekst is ‘fietsers’. Het sleutelwoord is 1/6e van de hele tekst, dus de dichtheid is 16,7%. Een WordPress plugin zoals Yoast laat heel eenvoudig de keyword density zien van de website waar je op dat moment aan werkt.

Beïnvloedt de zoekwoorden dichtheid je positie in Google?

Ja. De hoeveelheid zoekwoorden op een pagina hebben een directe (doch geringe) invloed op de ranking van je pagina door Google. Als de dichtheid te laag is, dan hebben de zoekmachine’s veel moeite om door te krijgen wat het daadwerkelijke onderwerp van je pagina is. Immers, je hoofdzoekwoord wordt te weinig of helemaal niet gemeld. Als je de dichtheid echter te hoog is, dus je zoekwoorden komen te vaak voor, dan zien zoekmachine’s dit mogelijk als spam waardoor de positie van de pagina verslechterd of, in het slechtste geval, helemaal niet wordt getoond op de resultaten pagina’s.

De optimale zoekwoord dichtheid

Je zult je nu misschien afvragen hoeveel zoekwoorden per pagina nu het juiste is. Hier bestaat, zoals met veel SEO onderwerpen, geen eenduidige regel over. Er zijn wel een aantal heel bruikbare vuistregels waar je je prima aan kunt houden. Google heeft de voorkeur voor fijne, goed leesbare teksten. Dat is altijd het meest belangrijk. Je tekst moet gestructureerd zijn en aantrekkelijk voor de lezer. Teksten met een hoge zoekwoord dichtheid lezen niet fijn. Sterker nog, deze zijn vaak vreselijk om doorheen te komen! Tegenwoordi wordt daarom een zoekwoordendichteid tussen 0,5 en 2,5% aanbevolen. Heeft je tekst 100 woorden? Dan mag je zoekwoord er dus maximaal 2 keer in voorkomen. Maar zoals we al eerder lieten weten; in sommige gevallen is het gewoon onmogelijk om het onderwerp van de tekst niet te vaak te laten vallen. Zo lang je tekst leesbaar blijft en niet onnatuurlijk overkomt is dat dan ook geen probleem.

Hoe bereik je de ideale zoekwoord dichtheid?

Probeer niet een pagina voor veel verschillende zoekwoorden te optimaliseren.

Het is moeilijk om een pagina voor veel verschillende zoekwoorden te optimaliseren. Je zult snel merken dat het lastig is om een goed lopend verhaal te maken wat ook nog eens lekker leest. Heb je verschillende belangrijke onderwerpen? Bespreek ze op eigen pagina’s en gebruik interne links om binnen de onderwerpen naar elkaar te verwijzen.

Nog een keer: spam je pagina’s niet

We kunnen het niet blijven herhalen: het is beter om een wat lage zoekwoorddichtheid te hebben (rond de 0,5%) met een leesbare tekst dan 2,5% met een niet te lezen gedrocht. Je teksten moeten natuurlijk overkomen. Google hecht vele male meer waarde aan kwalitatieve content dan aan het heel vaak terugvinden van het onderwerp in de tekst.

Gebruik tools en plugins om de zoekwoorden dichtheid van je pagina’s te vinden

De Yoast plugin is ideaal voor het vaststellen van de hoeveelheid sleutelwoorden op pagina. Maar daarnaast zijn er ook websites waar je eenvoudig je teksten op reeds gepubliceerde pagina’s kan checken op de zoekwoorddichtheid. De keyword density checker van small seo tools is er daar een van de vele van.

Misschien kunnen we je helpen?