Kopteksten (H1, H2 enz)

Kopteksten WordPress

Ontdek waarom het gebruik van kopteksten van belang is

Je hoeft maar aan mensen te vragen wat van belang is bij SEO en de meeste roepen allemaal “Het gebruik van kopteksten”.

Kopteksten hebben inderdaad een (beperkte) invloed op je positie in Google. Het is dus belangrijk dat  je begrijpt wat je met kopteksten kunt doen en wat voor invloed het kan hebben op de vindbaarheid van jouw website.

In dit kennisdocument leggen we uit wat kopteksten zijn, hoe je kopteksten het beste gebruikt en hoe je de lettergrootte van de kopteksten kunt aanpassen (CSS).

Wat zijn kopteksten?

In het kort: Door gebruik te maken van kopteksten maak je teksten leesbaarder.
Want wie wil nou een lange lap aan tekst lezen zonder enige vorm van opmaak?
Kopteksten kun je zien als een onderverdeling van de tekst. Het zijn de paragrafen of subkopjes die je verhaal leesbaar maken.
De meeste lezers scannen een bericht voordat ze aandachtig beginnen met lezen, zeker als je pagina uit heel veel woorden bestaat. Duidelijk en goed gebruik van kopteksten helpt deze lezers met het besluit of de tekst aan hen besteed is of niet.

Waarom moet ik kopteksten gebruiken?

Help je lezer

Niet iedereen heeft op het moment van lezen voldoende tijd je artikel aandachtig door te nemen.
Door middel van het toevoegen van effectieve kopteksten krijgt een lezer, zonder de volledige inhoud te lezen, een aardig indruk over de inhoud.

Help Google

Niet alleen de lezer waardeert het gebruik van kopteksten. Google vindt het ook nog eens belangrijk, sterker nog, de zoekmachine vindt het dusdanig belangrijk dat het gebruik ervan zelfs positief kan uitpakken voor je vindbaarheid!
Net zoals je jouw bezoekers ermee helpt, help je Google jouw content beter te begrijpen.
De redenatie hierachter is dat een goede koptekst iets zegt over de inhoud van het lapje tekst eronder.

Hoe kan ik de font grootte van de koppteksten aanpassen

Websites worden gemaakt in HTML. Zelfs als je met een page builder werkt in WordPress en zelf geen code kent of hoeft te gebruiken, ieder website gebruikt uiteindelijke HTML om aan de browser van de gebruiker te vertellen hoe deze is opgebouwd.

Voor website, dus in HTML, zijn kopteksten onderverdeeld in 6 groepen.

  • H1 – Hoofdkoptekst
  • H2 – Sub-koptekst
  • H3 – Sub-koptekst
  • H4 – Sub-koptekst
  • H5 – Sub-koptekst
  • H6 – Sub-koptekst

Een H1 tag is de belangrijkste tag. Deze tag wordt ook vaak als titel van een pagina gebruikt.
H2 t/m H6 tags zijn ondergeschikt aan de H1 tag. Met andere woorden H2 zegt iets over H1, H3 over H2, enzovoorts.

WordPress websites

Voor WordPress gebuikers is bijna alles al voor je geregeld (behalve de font-grootte).
Als je een bericht op pagina opent dan zie je zoals de afbeeldingen hieronder laat zien, dat je eenvoudig kopteksten kunt selecteren.
Je moet hiervoor eerst een regel selecteren met je muis en dan pas aangeven welke koptekst het moet worden.
Nou is het zo dat je duidelijk ziet wat de font grootte is van de kopteksten. In veel gevallen selecteert men een lagere H-tag omdat de H1 of H2 tag bijvoorbeeld te groot lijkt op het scherm.
Dit is juist niet wat je moet willen – het selecteren van een H-tag omdat de font grootte te groot of te klein is. Je kiest het formaat koptekst omdat dit iets inhoudelijks zegt over het belang van de titel en (eventuele) ondergeschikte titels. Vervolgens geef je op een andere plek in WordPress aan hoe deze tags precies moeten worden opgemaakt:

Kopteksten WordPress

Formaat kopteksten aanpassen met CSS

Iedere website bestaat (voornamelijk) uit twee basiselementen. Dit zijn 1. HTML en 2. CSS. Deze twee sets van documenten en codes vormen samen je website. Ga je nog een laag dieper in webontwikkeling, dan komen er nog veel meer elementen en technologieën bij kijken (zoals databases) maar op fundamenteel niveau bestaat iedere webpagina uit HTML en CSS. Hier heb je als gewone gebruiker (site bouwer) het meest mee te maken.

De structuur en content van iedere website wordt beschreven in HTML. In HTML worden de inhoud, de paragrafen de kopteksten, afbeeldingen en al die andere elementen op een website beschreven.

Met CSS laat je alles er mooi uitzien. CSS bevat geen enkele content. Het wordt juist gebruikt om de HTML code de ‘stylen’. In CSS beschrijf je precies hoe je ieder element van jouw website eruit wilt laten zien.

Als HTML de structuur en fundering van een huis is, dan is CSS het design: de muren, de kleuren en de meubels. Met CSS pas je dus onder andere je kleuren, lettertypes en stijl van je kopteksten aan.

Misschien kunnen we je helpen?