Wat zijn kruimelpaden of breadcrumbs

Breadcrumbs

Kruimelpaden zijn een belangrijk onderdeel van een goede website. Deze kleine navigatie elementen zijn niet alleen handig voor je bezoekers, ze geven ook Google meer hints over de structuur van je site.

Het is dus erg logisch om deze handige kleine aanwijzingen in je sitestructuur te gebruiken. In dit kennisdocument bespreken we wat kruimelpaden zijn, hoe ze werken en hoe je ze het toepast.

Wat zijn kruimelpaden?

Je kent het bekende sprookje vast nog wel. Om niet te verdwalen in het bos laten twee kinderen een spoor van broodkruimels achter. In het sprookje mislukt dit plan, omdat de broodkruimels door dieren worden opgegent. In internetland zijn de kruimelpaden gelukkig digitaal, dus geen konijn die er aan kan knagen. Een kruimelpad is dan ook een klein stukje tekst, vaak weergegeven bovenaan een webpagina. Het laat precies zien waar op een website je bent. Op de website van Innotrends zie je bijvoorbeeld linksboven op iedere pagina waar je je op de website begeeft. Meestal is ieder onderdeel van het kruimelpad klikbaar, zodat het eigenlijk ook een interactieve mini navigatie is. Hoe dieper je een webpagina in gaat, hoe meer houvast een kruimelpad geeft.

Verschillende soorten kruimelpaden

Er zijn verschillende soorten kruimelpaden te onderscheiden. Dit zijn de drie meest voorkomende die je op websites tegenkomt:

Kruimelpaden op kenmerk: Deze kruimelpaden laten zien waar op een site je bent als je een selectie hebt gemaakt. Op bol.com bijvoorbeeld wordt de hoofd produtcategorie getoond waar je je op dat moment bevindt in het kruimelpad.

Kruimelpaden op geschiedenis: Een kruimelpad gebaseerd op je surfgeschiedenis op een website laat zien welke pagina’s je voor de huidige hebt bezocht. Het is eigenlijk een soort vervanging van de knoppen in je browser; home > vorige pagina >volgende pagina > huidige pagina is een voorbeeld van een kruimelpad op geschiedenis.

Kruimelpaden op hiërarchie: Dit zijn de meest voorkomende soorten. Deze kruimelpaden laten zien hoe die je je in de structuur van een website hebt begeven en hoeveel stappen het terug is naar de homepagina; Home > recepten > vegetarisch > voorgerechten is een voorbeeld van een hiërarchisch kruimelpad.

Voordelen van het gebruik van kruimelpaden

Goed, leuk en aardig zo’n kruimelpad op je site, maar afgezien van wat extra navigatiehulp voor je gebruiker voegt het niet zo veel toe, toch? Nou, denk dat niet te snel. Er zijn namelijk drie belangrijke voordelen aan het gebruik van het element op je site:

1. Ze beïnvloeden de gebruikservaring op je site. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: maak je site voor mensen, niet voor computers. Een kruimelpad heeft, ook in zijn simpelste vorm, een heel duidelijke functie voor je bezoekers; transparantie en houvast. Mensen voelen zich gauw ongemakkelijk op een nieuwe plek, dit geldt ook voor websites. Je kruimelpad geeft ze een anker, zodat ze ongedwongen op je website rond kunnen klikken zonder bang te zijn te verdwalen in de grote hoeveelheden content.

2. Google is er gek op. Kijk, hier gaat het echt ergens over. Wat kruimelpaden geven ook Google een duidelijke instructie over de structuur van je website. Daarnaast is er een goede kans dat Google je kruimelpad gebruikt in de weergave van je website op de zoekresultatenpagina. Hierdoor wordt jouw site een stuk aantrekkelijker voor bezoekers om op te klikken. Zie hieronder het voorbeeld van de ANWB op de SERP van Google. Lees verderop in dit kennisdocument hoe je er voor zorgt dat Google je kruimelspoor op een vergelijkbare manier toont.

breadcrumbs voorbeeld

3. Een kruimelpad verlaagt de bounce rate. Bounce rate betekent dat mensen wel via een zoekmachine op je site terechtkomen, maar hier binnen een hele korte tijd ook weer wegklikken zonder ook maar iets dieper je site in te gaan. Omdat mensen via zoekmachines bijna nooit op je homepagina belanden, is het belangrijk dat je ze direct structuur en houvast biedt. Hoe je dat doet? Met een kruimelpad uiteraard! Zo vinden ze direct de weg naar je homepage, stukken beter dan terug naar Google, toch?

Hoe voeg je een kruimelpad toe aan je webpagina?

Als je een WordPress pagina hebt, dan zijn er verschillende plugins die je hiermee helpen. Ook de Yoast SEO plugin heeft een kruimelpad functionaliteit. De plugin biedt een eenvoudige manier aan om zowel kruimelpaden op je site weer te geven en de data klaar te stomen voor Google. Bekijk het stappenplan voor het instellen van Yoast op hun website of schakel een expert in om je hier mee te helpen.

Kruimelpaden: wegwijs op het web

Kruimelpaden op een WordPress website toevoegen is erg eenvoudig. Dat wil echter niet zeggen dat je het altijd en op iedere pagina moet doen. Hier op innotrends bijvoorbeeld maken we er geen gebruik van. Zoals met zoveel SEO onderwerpen gaat hier ook op: helpt deze functionaliteit mijn bezoekers? Maakt het mijn pagina daadwerkelijk beter? Kan je deze vragen met ja beantwoorden, dan heeft het zin om kruimelpaden te (laten) implementeren.

Misschien kunnen we je helpen?