Als eigenaar van een website mag je de impact van de snelheid van je pagina op je bezoekersaantallen niet onderschatten. Uit onderzoek blijkt dat 47% van de mensen verwachten dat een webpagina in minder dan twee seconden geladen is. 40% van de ondervraagden zal een webpagina wegklikken als het meer dan drie seconden nodig heeft om te laden. Er is nog veel meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen site snelheid en bezoekersaantallen. Zo is uitgevonden dat iedere seconde vertraging 7% afname in conversie en 11% minder pageviews kost. Ook zijn de bezoekers op je pagina die er wél lang genoeg op zijn gebleven voor 16% minder tevreden over de service! En als dat allemaal nog niet erg genoeg was, gebruikt Google de snelheid van je webpagina ook nog tijdens het ranken van je website.
Kortom: snelheid is erg belangrijk. Maar hoe zorg je er nu voor dat je website snel en soepel draait?
Waar je op moet letten bij website snelheid (pagespeed)
Het sneller laten draaien van je website kan op veel verschillende manieren. Veel technieken zijn redelijk complex en kostbaar. Ook is het voor iedere aanpak maar weer de vraag of dit echt impact kan hebben. Afgezien van de lijst met ingewikkelde en technische acties, zijn er ook een paar relatief eenvoudige handeling die je vanaf vandaag nog moet gaan toepassen om je site lekker snel te laten draaien.
Een van de meest voor de hand liggende methodes?
Het optimaliseren van je afbeeldingen. Het is logisch dat dit een positieve invloed kan hebben, want afbeeldingen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de totale laadtijd van websites. Geen idee hoe je je afbeeldingen kan optimaliseren zonder aan kwaliteit in te boeten? Check deze checklist:
Optimaliseer je afbeeldingen voor een snellere website
Met afbeeldingen moet je focussen op drie onderwerpen: de bestandsgrootte, het soort afbeelding en de HTML tag.
De bestandsgrootte
Veel te grote afbeeldingen duren lang om te laden, het is dus logisch dat je je afbeeldingen zo klein mogelijk op wilt slaan. Houd je aan de volgende tips:
- Snijd je afbeeldingen bij aan de relevante grootte. Als je webpagina bijvoorbeeld 600 pixels breed is, pas je afbeelding dan daar op aan. Laad niet simpelweg een plaatje van 2000 pixels breed op je pagina om daarna in je code of instellingen het formaat aan te passen. Ook al vraag je de browser om de afbeelding klein weer te geven, voor de gebruiker maakt het geen verschil; de volledige afbeelding moet geladen worden op de achtergrond.
- Reduceer de kleurdiepte van je afbeelding naar de laagst mogelijke waarde, zonder dat je afbeelding er slecht uit gaat zien. Hoe minder informatie er opgeslagen hoeft te worden in het afbeeldingsbestand, hoe kleiner de file uiteindelijk is
Het soort afbeelding
Tegenwoordig kunnen browsers veel verschillende bestandssoorten aan. Toch is het verstandig om voor de meest gestroomlijnde afbeelding soort te kiezen:
- JPEG is de beste afbeeldingssoort voor gebruik op webpagina’s .
- PNG is ook goed, maar voornamelijk goed als je een transparante achtergrond wil
- WebP is een relatief nieuwe formaat dat steeds meer browsers ondersteunen
- Wil je een GIF (een bewegende afbeelding) gebruiken? Kies alleen voor een GIF in het geval van een klein plaatje met niet te veel kleuren.
- Gebruik geen BMP of TIFF bestanden
Naast handmatig optimaliseren bestaan er ook veel plugins voor CMS systemen die je helpen om je afbeelding klaar te maken voor een snelle webpagina. Dat scheelt een hoop handwerk. Persoonlijk maak ik gebruik van Squoosh.app
innotrends’ pagespeed is razend snel
Wil je controleren hoe snel jouw website is dan kan dit getoetst worden via GTmetrix of Google Pagespeed Insights. Hieronder zie je hoe deze website scoort op het gebied van pagespeed