Facebook vraag: Ik wil hogerop in Google

De klassieke vraag via een ondernemers Facebook pagina van afgelopen zondag:

“Goedemiddag harde werkers! Ik ben een beginnend bedrijf in de bruidsfotografie. Nou gaat het niet helemaal goed met mijn website ivm SEO. Is hier iemand tussen die veel verstand heeft van Backlinkprofiel De new business strategie Remarketing. Ik vind het vooral erg belangrijk dat ik zichtbaar ga worden op de eerste pagina in google. Uiteraard wil ik je hier voor betalen of eventueel een tegen prestatie te geven qua fotografie!”

Deze vraag is door een collega ondernemer gesteld in een van de leukste ondernemers Facebook pagina’s. Deze groep heeft ruim 13.000 leden en het mooie aan deze groep is….heel veel mede ondernemers staan klaar hun visie en kennis te delen. Ondanks dat iedereen deze vraag begrijpt is deze toch wat aan de vage kant. Wat bedoel je precies met “Nou gaat het niet helemaal goed met mijn website ivm SEO”  en “Ik vind het vooral erg belangrijk dat ik zichtbaar ga worden op de eerste pagina in google”.

Mijn eerste reactie op de laatste vraag is “Wie wil dat nou niet”?  Ik reageerde als volgt:

“Dag Anne – iedereen wil graag op nummer 1 staan in Google. In mijn beleving is dit een resultaat en kan het niet een doel zijn. Bovendien nummer 1 zijn met welke sleutelwoorden? Hoog in de Google noteringen staan heeft overigens met diverse zaken te maken, zowel technisch, content als versheid van content. Kijk anders op m’n website https://www.innotrends.nl

Ik heb enkele blogjes geschreven waar je rekening mee kunt houden. Het installeren van yoast is helemaal prima maar ja dat hebben je concurrenten natuurlijk ook. Als je vragen hebt Pm of app me”

Onzin reacties

Ik moet af en toe ook een stukje eigen marketing verrichten maar mijn probleem ligt niet zo zeer met mijn reactie maar met reacties van een overgroot deel wannabe SEO mensen.
Mensen reageren van “oh je hebt een WordPress, installeer Yoast en alles zal goed komen” of “Je kunt niet op nummer 1 staan, alleen met Google Adwords” enz enz.

Complete onzin wordt geschreven door deze wannabe SEO ‘specialisten’. In plaats van niet te reageren, voelen ze de noodzaak te reageren met complete onzin verhalen of ze focussen maar op één detail terwijl SEO veel meer zaken bevat behalve het installeren van een gratis plugin.

Ik pretendeer niet de beste SEO-er van de wereld te zijn, helemaal niet juist. SEO is slechts een klein onderdeel van mijn core-business: Advies geven hoe je met je digitale kanalen kunt groeien. Het optimaliseren van digitale kanalen doe ik al meer dan 20 jaar en dit is wat ik leuk vind. Ik adviseer, middels Innotrends, tientallen ondernemingen en ik kan je één ding alvast verklappen: Als je bedrijf valt of staat door SEO dan heb je een gigantisch groot probleem.

Wat dan wel

Even terug naar de vraag van Anne: Is er iemand die verstand heeft van Backlinkprofiel……? Ze vind het belangrijk op de eerste pagina te staan. Tientallen mensen hebben gereageerd hoe ze dit even voor elkaar krijgt of mensen hebben gereageerd met antwoorden zoals “bel ….. hij is een specialist op het gebied van SEO”. Maar wat maakt iemand een specialist eigenlijk? Wie heeft deze SEO guru tot specialist benoemd? Als je ergens in gespecialiseerd bent dan zou je dat aantoonbaar kunnen maken via diverse certificaten en eventueel met case. Er zijn maar weinig SEO-ers die deze certificaten hebben en laat staan goede resultaten boeken. Deze zelf beroemde SEO specialisten zijn heel goed in het optimaliseren van je website zodat je aan de voor vandaag relevante ‘regels’ voldoet maar als dat eenmaal is afgerond ben je op jezelf gewezen. Als google morgen alle regels zou aanpassen, ben je de sjaak.

Hogerop komen in de zoekmachines

Wil je hogerop komen in de zoekmachines zul je diverse acties moeten ondernemen zoals het toevoegen van artikelen op je website, het beheren van social media, het creëren van een hoop likes, recensies, je website moet technische in orde zijn. Je moet weten waar je concurrenten allemaal mee bezig zijn en oh ja, je moet met bezig zijn met het verkopen van je eigen product of dienst. Kortom, je moet een hoop tijd investeren nadat je website technisch aan de eisen van Google voldoet.

 

Advies voor Anne

Anne ik begrijp dat je graag op pagina 1 wil staan met jouw website maar wat heb jij ervoor over om deze doelstelling voor elkaar te krijgen? Ben je bereid je website continu te voorzien van verse content, ben je bereid je website technisch te onderhouden, ben je bereid kennis te nemen van alle technische eisen waar een website of app aan moet voldoen? Hoeveel tijd heb je beschikbaar te investeren door kennis op te doen van je concurrenten, je bezoekers te analyseren en je website hierop aan te passen? Hoeveel social media kanalen kun je goed bewerken? Heb je een idee wie überhaupt je klant is en waar deze klant zich bevind en waar deze klant op zoekt?

Als je een of meerdere vragen met Nee beantwoord dan moet je toch echt afvragen of je doelstelling wel realistisch is. Zo niet….laat je door iemand helpen die verstand heeft van zaken en belangrijker nog: zoek iemand met wie je het leuk vind om mee samen te werken. Al heb je de guru gevonden die het voor jou kan oplossen maar je hebt geen band met deze persoon dan zal alsnog je doelstellingen niet behaald worden.

Website keuring - uitleg video
Video afspelen
Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn