SEO verbeteren WordPress Websites: Stap 1

Iedere ondernemer met een website wil zijn SEO verbeteren want wie wil niet profiteren door hogerop te komen in de zoekmachines? Deze blog zal je helpen met het opsporen én oplossen van een aantal bekende SEO problemen van WordPress. Waarom specifiek WordPress? WordPress is met afstand het meest gebruikte CMS ter wereld. Meer dan 27% van alle websites draaien op de ‘motor’ van WordPress. WordPress was vroeger puur en alleen bedoeld als blog systeem. Tegenwoordig kun je zelfs complete webshops creëren op basis van WordPress en een aantal plugins (programma’s).

Het probleem waar de meeste website eigenaren tegenaan lopen is dat ze hogerop willen komen in de zoekmachines. Tegelijkertijd hebben de meeste ondernemers geen idee hoe. Belangrijker nog, ze hebben geen tijd beschikbaar. We zijn immers bezig met het verkopen, vermarkten enz van onze producten en of diensten.

Mocht je toch nog een paar uur niks te doen hebben lees dan verder want ik ga je een aantal SEO geheimen verklappen. Deze SEO geheimen zullen een bijdrage leveren hogerop te komen in Google. Dus laten we maar meteen beginnen.

 

Stap 1: Page speed

Wil je überhaupt hogerop komen in google zul je ervoor moeten zorgen dat jouw website super snel laadt. Page speed gaat over de periode tussen het intikken van jouw website url (in de browser) tot en met het inladen van de volledige pagina. Is je website traag >2 a 3 seconden kan Google er iets van vinden. Zeker als de websites van jouw concurrenten in minder dan 1 seconde laden. Je kunt de snelheid van je website testen van een gratis tool van GTmetrix. Test je website vanuit Londen (dichtstbijzijnde locatie) of als je website gericht is op meerdere landen test dan vanuit diverse locaties. Herhaal deze stap 3 keer zodat je een goede gemiddelde laadt snelheid te zien krijgt. Op basis van de rapportage zul je zien hoe snel je site laadt.

 

SEO-verbetering-resultaten

Zoals je hierboven kunt zien laadt scoort Innotrends erg hoog (98%) op page speed. Deze website laadt vanuit Londen in 0.8 sec. De pagina weegt 398 KB en we sturen 14 verzoeken naar de database. Verzoeken naar de database moet gebeuren want iedere bezoeker ‘verzoekt’ om informatie. In dit geval komt dit door het bezoeken van de homepage. Diverse elementen zoals teksten en foto’s komt allemaal uit de database. Des te meer verzoeken een website genereert des te langer het duur totdat je pagina in z’n geheel klaar is met laden. 100% page speed is overigens haalbaar maar dat zou voor mijn site betekenen dat ik een zogenaamde CDN moet nemen. De tijdwinst die ik met een CDN zou behalen is te miniem. Maar voor websites met veel afbeeldingen, veel bezoekers uit diverse landen is het gebruik van een CDN van belang.

De zwaarte van een pagina (innotrends = 398kb) is grotendeels afhankelijk van media bestanden zoals afbeeldingen, sliders en videos. Als iemand mijn website bezoekt hoeven ze letterlijk slechts 398kb te downloaden. Ik heb websites gezien met een homepage van 10mb. Dit wil zeggen iedere keer dat je deze homepage wilt bekijken je 10mb moet downloaden. Vanuit huis of kantoor met een snelle WIFI merk de zwaarte van deze pagina niet. Maar we internetten steeds meer met onze smartphones. Om steeds 10mb te moeten downloaden kan vervelend zijn als je een beperkte internet-bundel hebt. Eén van de meest belangrijke SEO verbeteringen dat je zou moeten doorvoeren is het optimaliseren van je media bestanden.

Maak je gebruik van WordPress is het advies de gratis plug WPsmush te installeren. WPsmush optimaliseert media bestanden en verkleint ze qua zwaarte. WPsmush heeft ook een betaalde versie waarbij de compressie nog een slag dieper gaat. Bovendien optimaliseert de gratis versie slechts 50 bestanden met één druk op de knop. Als de eerste 50 media bestanden zijn geoptimaliseerd kun je nog eens erop klikken en gaat het verder. De betaalde versie optimaliseert alles in een keer. Of je voor het gemak de betaalde versie wilt nemen is aan jezelf. Ik maak gebruik van de gratis versie.

Als je de images en andere mediabestanden hebt geoptimaliseerd gaan we verder naar de volgende stap. Deze komt maandag a.s.